Thursday, August 18, 2011

Menu Berbuka Bersama Ibu Mertua

Salam Ramadhan..

Ini kali pertama ibu up gambar menu berbuka kan?Kebetulan semalam kami bercuti sempena Nuzul Quran, ibu pun buat menu ikut pilihan ayah, tapi still ciri-ciri utamanya mesti yang mudah di sediakan. Kalau rumit dan memakan masa ada risiko ayah berbuka dengan air je coz kena ambil kira masa 'berkasih sayang' untuk anakanda. Sepanjang memasak sure anakanda akan tarik ibu ke depan, nak isi minyak la katakan..hehe

Semalam kami berbuka beramai-ramai, ibu dan ayah menjemput nenek dan aki, keluarga ayah long, keluarga ayah ngah, pak su, mak lang dan tok andak berbuka bersama di rumah. Ibu rela memasak seorang coz kebetulan ibu dah beraya..:)

Jom layan menu kami seramai hampir 15 orang..

Siakap Stim
* Ibu gantikan asam boi dengan belimbing buluh, coz tak jumpa asam boi Halal di pasar..rasanya tetap mantop..yang penting ayah suka..:)

  Ayam Percik
*Gambar tak berapa menarik kan?ambil gambar pun lepas dah siap berbuka ni, tak sempat nak snap gambar sebelum di jamu..Ini yang tiggal sebagai juadah bersahur ayah..

Sambal Petai
Teringat pada atuk..atuk balik kampung bulan puasa ni, bila buat sambal petai takde geng lak nak makan, buat masa ramai orang camni baru la laku coz ayah tak makan petai



Gulai Lemak Jantung Pisang
*Ini feveret ibu..sepanjang zaman..ngeh2..sedapnya kalau ada daging salai..ibu just letakkan ikan bilis..nak mudah katakan..hehe..yang penting semua orang makan dengan berselerakan?
 

6 comments:

~izan~ said...

meriah tu dik.dan paling best yg bwh skali tu..gulai lemak jantung.luruh jantung akak tgk hehe..sedap!

bila ramai2 mkn apa pun selera je kan =)

mamaNoriz said...

adehhh, lauk2 best cam tu...bukan dgn mak mertua je...mak tiri ada pun tak layan...hehehe

kayzie said...

kak izan: sama eh feveret kita..:)
mamanoriZ: hehe..kl dh suka mkn cam org ni,gjah lalu pun tak pasan..huhu

kayrul-shah said...

aduh dah menitik-nitik air liur tengok menu..tergugat iman nie..hehhehe

wida said...

meriahnya..best kan berbuka ramai2

myamyza said...

sambal petai memang terbaik wokk..
kite pulak malam tadi masak sambal petai sotong.. makan masa sahur tadi.. berselera betul.

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright © 2012 Reserved to Kayzie
Design by Cik Kumbang