Monday, August 8, 2011

Kisah Faris dan ....

Salam..

Hari ini, hati ibu sangat gembira. Riang ria hari puasa..hehe.untuk hari pertama Faris 'menurut' nasihat ibu. Setiap hari sepanjang perjalanan ke Taska, ibu akan pegang tangan Faris dan bercakap memujuk anakanda. Setiap hari apabila di tinggalkan di Taska anakanda tentu akan menangis, walaupun teacher memujuk, anakanda pasti kuat berpaut pada ibu. Tapi hari ini, buat pertama kalinya, anakanda redha di dukung teacher :)..langsung tak menangis, even bila ibu salam, cium dan cakap bye2 pun anakanda tak menangis. Berbeza dengan sebelum ini, baru beri salam pada teacher anakanda dah menangis..hehe. Alhamdulillah, mungkin anakanda sudah semakin faham dengan nasihat ibu sepanjang dalam kereta. 

ibu: sayang..ayah pergi mana?
Faris : work..
ibu: ibu pergi mana?
Faris : **diam sambil pandang ibu
ibu: ibu pun work sayang..Faris kena pergi mana?
Faris : school..
ibu: pandai anak ibu..anak ibu tak boleh nangis-nangis k..ibu bukan tinggal Faris..ibu ambil semula bila ibu habis work, Faris kena duduk dengan teacher dan kawan-kawan k. Mesti jadi good boy, nanti petang ibu ambil Faris..

Selalunya itulah dialog ibu dengan Faris, sepanjang lebih kurang 5minit perjalanan, ibu nasihatkan benda yang sama. Anak ibu dah besar, bak kata Ummu Muhammad, anakanda ibu dah boleh jadi abang long..ahaks..

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Cerita pasal menambah ahli keluarga, hujung minggu lepas ke KL mengikut ayah yang perlu menghadiri mesyuarat. Dapat cerita tentang, seorang kawan kepada kawan ibu, yang berjaya bersalin normal selepas csar untuk anak yang pertama walaupun anaknya pertamanya belum berusia setahun sewaktu dia mula mengandung.

Kemudian semalam, Ayah ceritakan tentang isteri client nya yang berjaya bersalin normal semasa usia anak pertama (csar) baru setahun lebih..

Hari ini pun baru dapat tahu, kawan ibu kembali menambah ahli walaupun anak sulungnya (csar) baru berusia setahun..

So apa kesimpulan yang dapat anda buat dengan cerita-cerita di atas?ahaks..

ibu: Perancangan ALLAH itu yang terbaik..ibu mengharapkan dapat bersalin normal untuk yang kedua sebab itu ibu masih ada perasaan takut dan masih awal..kalau tengok Faris sekarang (1 tahun 5 bulan) memang ibu dah terasa rindu nak pegang baby..ahaks..tapi yang terbaik hanya DIA yang tahu...kita hanya merancang..

Sekian...

12 comments:

Noriz sini... said...

amboiii, macam dah ada isi je?
ke baru nak jadi...hihihi

akak dulu pregnant and ke-2 masa Rayyan genap setahun 3 bulan..

Rayyan ceaser tpi Rifqi dapat normal..alhamdulillah semua ok...

tpi akak lgi suka ceaser...hoho

ummu muhammad said...

ahakz! ;) boleh dah tu carikan abg long faris adik..dah dengar cakap..senang dah kene suruh kalau ade adik hehe..bagi ibu kawan gegurl pulak ;D

kayzie said...

noriz:adeii..ad lg cerit kejayaan nrmal 2nd bb..haha..motivate nih..takde lg n tak
merancang pun utk takde..hehe

kayzie said...

ummu muhammad: gegul ek?amiin..amiin..hehe..Muhammad pun dh bersedia tu..hehe

:: Mrs.Eady :: said...

ku pun dah start rindu bau baby dh ni..ekekkeke..

kayzie said...

mrs eady: hihi..ok akak lead..org follow..ahaks..

tna said...

hye dear..cepat2 la tambah baby..dpt girl dh ada sepasang..beshnyer..if dh ready tak salahkan nk tambah member br dlm family..huhuuhuh

kayzie said...

hi tna..hihi..tak salah, nak dgn takut sama bnyak..:)

Amy Syaquena said...

Hai salam kenal singgah dan follow sini..happy blogging

NM02 said...

saya doakan yg terbaik utk kamu..

~izan~ said...

ada cousin akak,baby baru 8bulan (caeser) then dia pregnant lg tp bley kuar normal..tak semua org sama kan..bersalin normal lg cepat sembuh..tp akak lg suka caeser hihi..sbb tak sakit,boleh gitu? hehe

kayzie said...

kak izan: akak pun csar ke?tula certain org berani jek nk cpt2 n alhamdulillah leh nrmal..sy nak gak tp tkut..hahaha..

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright © 2012 Reserved to Kayzie
Design by Cik Kumbang