Tuesday, August 23, 2011

Homeschooling- Jom Belajar Mengaji

Salam..

Alhamdulillah minggu lepas sebelum kami pulang ke kampung untuk berbuka puasa bersama atuk, datang encik posmen menghantar barangan yang ibu beli secara online 2 hari sebelum itu. Ibu berbelanja untuk anakanda lagi. So lepas ni anakanda kena la rajin belajar k, ibu pun kena la lebih rajin mengajar..hehe..Ibu harap sebelum usia 2 tahun anakanda dapat mengenali semua huruf (erk..6 bulan sahaja lagi..)InsyaALLAH

Ini yang ibu beli...hadiah tuk anakanda sempena genap usia 1 tahun 6 bulan..:)

boleh klik :: online shop :: if berminat
ini buku baru Faris. Sebelum ini ibu gunakan Iqra', kaedah al Barqy ini berbeza dari cara ibu mengajar sebelum ini. So ibu perlu master kaedah mengajar dulu sebelum dedahkan Faris pada cara ini. Ibu perlu fikir dulu samaada untuk gunakan cara al Barqy atau teruskan dengan cara ibu sebelum ini.

Flashcard 3 set..1 untuk ibu gunakan semasa mengajar, 1 tuk di tampal di bilik yang ibu jadikan bilik 'study' Faris dan 1 ibu simpan tuk menggantikan mana-mana kad yang rosak nanti.
ibu baru je tengok website Islamic parenting tadi, falashcard ni sudah kehabisan stok..Alhamdulillah sempat ibu belikan tuk Faris.

Thanks to Puan Lina Karim untuk emel yang memberitahu adanya stok flashcard tersebut, coz kalau nak cari di kedai memang sangat susah, ibu dah cari di banyak kedai di Kuantan dan Kemaman. Ibu memang sentiasa menanti emel dari Puan Lina Karim coz suka dengan update seperti perkembangan anak-anak kecil yang pandai mengaji..boleh di jadikan idola Faris..:)

Kemudahan sudah tersedia, semoga ibu semakin rajin untuk mengajar anakanda..hehe..

13 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

good..pendedahan awal :)

wida said...

boleh beli utk waiz jugak ni..
dah 1yr 8m tp x berapa pndai ckp lagi..huhu

kayzie said...

semoga ibunya rajin kak..hehe

kak wida: beli2..tak pndai cakap lagi pun tak pe kak, kita perkenalkan dl..mn tau dgn izinNya nnt cepat pula dia leh menyebut huruf tu..:)

wahida said...

bagus tu...mudah2an faris cepat belajar...

ieda said...

alhamdulillah .. :)

MommyAqil said...

bagusnyee..aqil just belajar true youtube je...tp more to ABC dulu...lepas ni bleh blajar alif ba ta pulak..

mamaNoriz said...

good job!

ajar ank sendiri lagi best kan, tpi sya ni susah sbb garang...huhuuu

kayrul-shah said...

alhamdulillah..untung dapat mama yang perihatin terhadap pembelajaran anak...

Lina said...

semoga faris terang hati n cepat blaja

~izan~ said...

bagus ni dik..dari awal ni la nk kena pupuk minat semua tu...

kayzie said...

aminn..tengkiu..moga faris cepat belajar n ibunya rajin mengajar..hehe

ummu muhammad said...

dah dapat flashcard ke4 utk faris tak kayzie? pos ahad ;)

kayzie said...

dear..dah dapat smalam..tenkiu sgt2..dapatlah 2 set tuk spare,smalam pun dh hmpir koyak coz faris buat men conteng2 flashcard dia..thanks k

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright © 2012 Reserved to Kayzie
Design by Cik Kumbang