Friday, July 8, 2011

Tinjauan Kebangsaan

Korang pernah dengar tentang tinjauan kebangsaan?ibu pun tak pernah tahu (sungguh tak mengikuti perkembangan semasa) sehinggalah Rabu lepas kami sekeluarga menerima kunjungan daripada segerombolan pekerja dari jabatan kesihatan. 2 daripada mereka (8 orang je sebenarnya) adalah nurse..terkejut juga sebenarnya dengan kedatangan diorang, dah la waktu magrib, pastu reramai lak..ibu masa tu terpikir cam "geng menyamar sbb nak merompak ke ni?" huhu..sungguh tak patut kan?tapi bila tengok van yang diorang gunakan ada logo jabatan kesihatan ibu tukar pikiran lak 'rumah aku ni di syaki tempat pembiakan nyamuk ke?'haha..sungguh curiga..bil adi beritahu itu adalah sebahagian projek Tinjaun Kebangsaan Kesihatan barulah ku buang jauh2 anasir jahat dari kepala..rumah ibu salah sebuah rumah daripada 12 buah yang terpilih tuk di tinjau di kawasan perumahan kami..

Apa yang diorang tinjau??
>>Diorang timbang berat seisi keluarga, oh..ibu sgt kecewa dengan berat yang semakin merundum..tolonglah kasi daku tips tuk tambahkan berat badan..pleaaaseeeeee
>>Then diorang amik darah (just cucuk jarum di hujug jari)..nurse ckp ibu takde darah,dia terpaksa berusaha keras picit jari ibu tuk keluarkan darah..huhu..tujuan amik darah adalah tuk cek gula n kolestrol dalam darah..alhamdulillah ibu normal
>>Then diorang cek tekanan darah jugak..cam biasa memang tekanan darah ibu agak rendah
>>Kemudian sesi interview tuk dapatkan maklumat dan data tentang penduduk. Antara soalan yang di tanya adalah perbelanjaan dapur, perbelanjaan untuk insurans, perbelanjaan untuk suplemen tambahan dan perbelanjaan bil rumah (ibu betul-betul terkedek-kedek nak jawab, coz memang tak pernah catat segalan perbelanjaan terutama bab bil tu..sume ayah yang uruskan..adeii..insaf..pasni semua perbelanjaan perlu di catat supaya tau ke mana pergi duit yang begitu cepat melayang tuh)

Sebelum diorang beredar..dapatlah kami benda alah ni..
dapat hand towel dan kalendar..


11 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

eh..best giler..

ummu muhammad said...

kenapelah tak datang bayt al-iman..boleh kami bentang perbelanjaan ehheee...alang2 buat survey

NM02 said...

toing toing toing...

alamak, terjatuh plak kat sini. eh, saya follow kamu.. jom follow ai plak

hehehe

toing toing...

kayzie said...

ummu muhammad: heheh..pasni ada kot..:)
NM02: comel jek duk lompat2..tq

mummy2k said...

dpt gak cenderahati..tanda trimakasih atas kerjasama kite,kan?

ieda said...

wah bagusnyaa dik siap dpt towel layie ... nie yg nak jugak nie ! :)

myamyza said...

kite pun tak tau ade tinjauan kesihatan macam ni.. memang tak tengok berita langsung kan... huhu..
tapi ok la dia buat secara percuma macam ni..

wahida said...

eh, aku pun tak tau ada tinjauan kebangsaan ni..hahaha!!

berat badan ko turun?? bestnyeeee.....meh amek lemak aku sikit...hehe...

kayzie said...

kak wahida: dah ramai yg risaukan tgk org ni..org lak jd semakin isau dgn kerisauan deme..huhu..kl lah leh amik lemak camtu jek kan best..huuhu

maya amir said...

eh kite pun tak penah dgr wak.. tapi bagus gak derangb buat gini, at least kite tau kesihatan kite di peringkat awal kan...

btw, awak mesti makin susut lps dpt anak? kalau ye, samelaa kite...huhu which org ingat diet terlebih sgt..mana derr...huhu..

kayzie said...

maya:tu la pasal..bgus gak..yela..sblm kawin takde la sekurus ini..ini dh dpt berat zaman blaja dah ni..huhu

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright © 2012 Reserved to Kayzie
Design by Cik Kumbang