Monday, July 18, 2011

Neneng work!

Faris sekarang sedang rancak belajar bercakap..setiap patah yang Faris dengar, Faris akan ulang semula. Soalan atau arahan ringkas Faris dah boleh bagi respon. If tak respon dalam bentuk jawapan lengkap, Faris akan tunjuk sign jek..'angguk, geleng' (sambil ulang ayat kita) ataupun Faris akan selesaikan arahan yang di berikan dengan action. Contohnya kalau ibu kata 'Faris close the door please'..cepat-cepat dia akan tolak pintu sampai tertutup. So sekarang, syok la ibu mengeluarkan arahan, bukan tuk membuli anak tapi seronok bila tengok Faris faham dengan arahan yang di sampaikan..buang pampers, simpan barang atau pakai kasut. Seronok tengok Faris terkedek-kedek ke dapur tuk buang pampers. :)

Semalam, ibu sidai baju di luar, tapi Faris main bekas yang di dalamnya ada duit RM10. Sambil-sambil sidai baju ibu sebutkan 'Faris tak boleh main duit, nanti hilang'..habis ibu cakap, ibu tengok Faris dah berlari masuk rumah..ibu pun follow takut kalau dia main benda yang tak patut. Rupa-rupanya anak ibu simpan duit dalam bilik. Good boy

Semalam juga, lepas Faris mamam, Faris minta neneng (bf), ibu pun sebut (coz dah beberapa kali bf walaupun sekejap-sekejap sebelum itu) "ishh..asek nak neneng je kerjanya"..sambil Faris gelak-gelak dia ulang cakap ibu tapi dah siap translate "asek neneng je work"..beberapa kali di ulang ayat tu membuatkan ibu dan ayah tergelak..

Ibu ajarkan dia sebut "ayah work" setiap kali Faris menyebut "ayah kerja" so Faris pun tolong translate "neneng jek kerja" kepada "neneng jek work"..so cute..hehe

Faris rajin 'study', kebanyakan buku yang ibu dan ayah belikan Faris dah katam, tapi baru kenal gambar-gambar dalam buku je. Harap tidak lama lagi boleh kenal huruf pula terutama huruf jawi k..

Gigi dah bertambah lagi 2 batang, so jumlah gigi sekarang 10 bantang..ibu ingatkan garham, tapi ayah kata bukan..cuma gigi kali ni di bahagian belakang/ dalam sedikit. Semakin mudah anak ibu nak mengunyah makanan. Alhamdulillah..

Serba sedikit update perkembangan anak ibu pada usia 1 tahun 4 bulan..esok dah masuk 17 bulan...Alhamdulillah untuk kesihatan dan kecergasan yang ALLAH kurniakan.

ps: ibu suka dengan perkataan 'neneng je work' tu..so jadikan itu sebagai tajuk entry...leh kan?hehe..

20 comments:

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

anak2 usia camni mmg seronok layan.perkembangan mereka sgt cpt

myamyza said...

sukenye acik tengok perkembangan faris.3. pandainye dia..

diana said...

heheh,..
pandai nye faris.>:)

~izan~ said...

salam dik,

tq sudi follow blog akak,akak follow sini pulak..

pandai faris translate yer..bijak!

duduk kt kuantan yer,kat area mana? nnt boleh la pegi gath.blogger kuantan 30hb ni kt tmn gelora =D

:: Mrs.Eady :: said...

bijak bijak :)

wahida said...

bijak betul si faris ni...membesar ngan sihat ye sayang....

sayang faris!!

maya amir said...

hello budak bijak:))

kayzie said...

kak izan: sy duk dekat ngn uia..akak di area mana?i'ALLAH if tak kena kerja leh la join..:)

kayzie said...

kak wahida: cayam acik gak..tengkiu..:)

kayzie said...

kak maya,mrs eady,k.diana, myza n k.kydia: tengkiu..aminn..doakan faris membesar menjadi anak yg soleh.:)

~ yus ~ said...

hehe...comel je Faris. nenng je work ya..:)

Pos Terkini ~yus~ .::Apahal Nabil muncul dalam mimpi aku ni???::.

NM02 said...

bijak bijak...





gud boy!
^_^

mamaNoriz said...

wah, kecik2 dah speaking ek..hihi, good!

kayzie said...

mamanoriz: haha..men rojak jek..sj ajar sikit2..:)

ADAN + LINA said...

Singah menjenggok blog ni...
so jadi follower...

wida said...

bestkan bila anak kita dah pndai bercakap..hehe

ieda said...

memang seronok dikk waktu usia mcm nie .. memang seronok dgn gelagat anak2 nie .. :))

sarah-najwan said...

bijak sungguh faris...
nati da dua thun..lagi petah..

ummu muhammad said...

hahaha..pandainye fariz..soleh je dgr ibu cerite..ikut cakap..mudah2an mudahkan ibu dgn ayah dalam pa jua yg fariz buat. faris hebat!

kayzie said...

ummu: mudah-mudahan insyaALLAH..amiin

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright © 2012 Reserved to Kayzie
Design by Cik Kumbang