Monday, May 30, 2011

Jawapan untuk Entry Propa

Serius tidak berniat nak propa..mungkin ter'propa' dalam tidak sedar..maaf..tapi thanks untuk yang mengambil berat..hehe..

Sebenarnya tentang entry sebelum ini, berkaitan dengan penyusuan anakanda ibu...15 bulan menyusukan anakanda, ibu sedang dalam pening-pening coz selepas anakanda sihat, selera makan naik mendadak, keperluan susu pun jadi triple bukan double..ibu yang sebelum ni mengepam ala sepoi2 bahasa, terkulat-kulat la bila tengok susu tak mencukupi..setelah 3 hari anakanda asyik merengek meminta susu dari atuk sedangkan stok yang ibu tinggalkan sudah kehabisan, ibu pun telah buat pilihan untuk topup dengan FM..so sad..dan anakanda pun minum dengan berseleranya so tak sampai hati untuk ibu sekat kemahuannya. Pilihan utamanya masih lagi susu ibu, cuma sepanjang ibu bekerja, atuk akan bancuhkan FM if EBM yang ibu tinggalkan habis, setakat hari ini Faris baru minum FM sekali. Tetapi ibu tetap bertekad untuk tambah kekerapan mengepam supaya dalam minggu ini ibu dapat sediakan stok yang mencukupi dan tidak perlu lagi topup dengan FM.

Ibu terkilan coz aim ibu untuk BF tanpa FM selama 2 tahun tidak berjaya, terhenti setakat 15 bulan..memang terkilan tapi ibu pasrah..keputusan yang ibu ambil ini bukan bererti ibu terus hentikn BF..tidak sama sekali..ibu pun kurang membuat analisa dan entah kenapa terlalu mudah menyerah pada FM kali ini, mungkin kerana ibu sedih melihat susuk tubuh anakanda yang sangat susut dan tidak sampai hati untuk tolak kemahuan makan dia setelah sihat. Walaupun pada usia selepas 1 tahun susu hanya sebagai pelengkap dan makanan pejal yang perlu di utamakan tapi ibu tidak sampai hati untuk stop kemahuan dia. Sekarang memang Faris sedang menyusu dan makan tanpa henti..Betul-betul tanpa henti coz dia hanya berhenti minta makanan apabila dia tidur..huhu..selepas peristiw cirit birit dan muntah-muntah selama seminggu.



c..makan jek kejenya..biskut sentiasa ada dalam handbag ibu if kami ke mana-mana, buah n roti pun feveret dia..bila time makan nasi pun still makan banyak walaupun selepas makan makanan 'kecil-kecilan' tu..huhu. Ibu suka tengok Faris makan banyak tapi tak jugak gemuk..
so nevermind la anakanda..ibu here ready to serve u..anything..selagi anakanda mahukan susu ibu, ibu berikan sebaik mungkin, tetapi kalau ada yang selain itu yang Faris mahukan ibu takkan tolak. Ibu still dengan rutin mengepam ibu selagi Faris belum genap 2 tahun..INSYAALLAH..

12 comments:

♥Mrs.Eady♥ said...

takpe la..15 bln tu pun dh cukup lame kan :)

kayzie said...

mrs eady: tq..hukkk

sweetlavender86 said...

igt kn faris nk dpt adik lagiii.weeeee ;p .makin selera eh faris mkn.bagus2..tapi klu dah terpakse xpe kak kayzie bgi je faris FM untuk die membesar..kesian pulak die xpuas minum susu.insyallah die still lagi dpt khasiat.yg penting susu ibu still ade lg wlpun xbnyak..die still dpt lgi wlpun skang dah xfully bf..mcm adam pun alhamdulillah wlpun xfully bf dri dulu tapi susu zura still ade.bile duk umah ni biase la nk bergayut je lah keje die.hehe..klu die betul2 cm xpuas n merengek je bru zura bgi die FM..hehe..gud luck kak kayzie!fariss cepat2 gemuk tau.adam bdn pun xnaik2 padahal kuat gilee mkn.

Ummi Ummair said...

sayangnye kayzie..
sebenarnya byk cara kita boleh alihkn perhatian anak dr terus merengek meminta susu. slh satunya dgn memberinya mkn makanan kegemarannya. tapi ada juga ketika kita menganggap anak tak cukup susu padahal apa yg ada tu sudah memadai baginya. atau pilihan lain kita blh ambil cuti sekiranya susu tdk mcukupi. ms tu blh la pam dgn lebih kerap. syg sgt kayzie. tp tulah, kptsn di tangan kayzie sbg ibu. harap itu kali pertama n terakhir faris minum fm..

kayzie said...

zura: dapat adik?tidak selagi damdam blum jd abg long..hehe..syg sedey sebenarny..sllnye ssh tuk menyerah camtu..tp mgkin mgg lpas bnyk bnd nk pikir, so tak pikir pnjg tuk selesaikan msalah faris tu..mmg dia sgt kuat mkn skrg..tp sama la..bdan camtu gak..tk kisah asalkan dia sihat..:)

kayzie said...

ummiummair: tu la kak..mmg syg..mmg agak nyesal tp..ermm..tatau nk explain..tak pikir pnjg, n tatau kenapa cam kali ni mudah sgt mengalah..sy dh bnyk cuti bulan ni coz faris msuk spital aritu so ssh nk cuti..dah cb nk alih perhatian dia kpd mkanan tp dia ttp nak neneng,ngamuk ngn atuk even atuk suh tggu ibu balik..kesian sbb tu suh atuk stndby FM if dia mnt lg susu..lagipun mmg tak smpai ati nk sekat selera dia, still dia pilih ibu sebagai susu utama dia..org redha asalkan tiada efek buruk di sebabkan keputusan tu..tak dapat nk jejak lgkah akak..:)

Ummi Ummair said...

tkpe kayzie..klau dh itu kemahuan dia. tak bg kang kesian plk. tp lps ni usahakn pam lebih kerap spy cukup utk faris yea..
kayzie blh jgk try kurangkn sukatan susu tp lebihkn bilangan botol. that means dia akn minum lebih kerap dr biasa. klau selalunya 3oz x 5 botol, try kurangkn kpd 2oz x 6 botol. tkpe kurang asalkn dia tetap dpt minum. lps tu klau dia nk lg cuba pujuk bg air msk atau apa2 je makanan lain. tak semestinya kita kena bekalkn kuantiti yg sama stp hari. adakalanya dia sebenarnya sudah kenyang dgn makanan2 lain yg dia mkn. lgpn susu bukanlah makanan utama baginya di usia skrg kn?

kayzie said...

ok kak..thanks tuk advice akak..org akn cb krngkan susu tapi kerapkan dia mnum,.yupp i noe susu hnya pelengkap bkn lg keperluan utk dia pd umur dia skrg..slh org plh fm sdngkan boleh bg air lain kan?tp ibu mana yg sggup tolak permintaan anak kan?:)..ok org akn usaha ckupkan stok dia n hrp smgat org still kuat cam dl..huhu..thanks again kak

maya amir said...

wahh bagusnye.. tak cerewet makan..mesti die rase nak ganti balik lps kene cirit birit tu kan..

kayzie said...

maya: tula..bab mkn mmg tak crewet..mkn apa saja..bak kt atuk dia 'kemaruk mkan' sbb seminggu dia tak berapa mkn..;)

Anonymous said...

nurul..bile org bace blog nurul and komen2 tu, macam pelik..nape korang seolah sangat gerun dengan FM??sehingga nak gantikan FM dengan air masak time anak meminta susu? betul susu ibu tu segalanya, tetapi fahamlah dengan keadaan anak yg sedang membesar dgn sgt giat time sekarang..so why masih lagi sgt sgt menolak untuk bg FM? teruk sgt ke FM tu? FM tu pun berkhasiat selain susu ibu, dan lebih berkhasiat berbanding air masak..fikirlah..kesian baby. anak org pun masih lagi BF, dan campur dengan FM, sbb die nk membesar, tak kan sanggup nk tgk die kelaparan dan tak cukup zat?

kayzie said...

ano: salam..thanks coz sudi baca entry sy. 1st of all di mana ayat sy yg awk rasakan sy gerun dgn FM?sy tak gerun dgn FM dan bukanlah anti FM. sy bercakap sbgai seorang ibu yg dah berusaha tuk fully BF selama ni dan i'ALLAH nk usahakan selama 2thn seperti yg di sarankan dalam ISLAM.pendek kata, kisah di sini bukan 'jangan bagi FM' tapi 'jgn stop fully bf'..sy menyusukan faris tnp FM sehingga skrg, so rs syg n sedih tuk stopkan susu ibu sdngkan dlm usia ni dia leh dptkan zat dr mkanan. n tntng air masak tu, bknlah mksudnya spnjg masa nk kasi air masak. mksud ummi tu, if susu bekalan tak cukup gantikan dgn air msak or makanan lain yg berkhasiat lain coz bnyk lg sumber zat tuk budak seusia dgnnya selain susu. dlm komen, ummi yg jg fully bf cuma berikan glakan tuk tak ptus mengepam or tmbh stok sprti yg sy buat selama ni coz syg tuk stop sdngkan hny tggl bbrp bln tuk cpai 2thn.. maafkan sy coz mgkin cr pemahaman ano lain. satu hari nnt sy pun akn berikan FM tuk Faris, tiada salahnya berikan FM sama seperti tak salah tuk saya pilih tuk fully BF.

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright © 2012 Reserved to Kayzie
Design by Cik Kumbang