Tuesday, June 28, 2011

Anak mengamuk|nangis tanpa henti apa korang buat?

Salam n selamat pagi..

Awal-awal pagi dah berkobar-kobar meng'up' dengan tajuk yang panjang menjela nih..Alkisah anakanda ibu yang dah masuk 16bulan dah pandai mengamuk hentak-hentak kaki sekarang. Dah beberapa kali dia luahkan perasaan dia dengan cara itu, kebiasaanya ibu akan pujuk dengan pelbagai cara, belaian dan panggilan manja. If tak layan jugak, ibu akan bawa keluar rumah or tarik perhatian dia dengan macam-macam cara yang terpikir waktu tu. Ibu kompem panik bila Faris nangis tak berhenti. Jalan lain, ibu akan basuh muka Faris dan bisikan dengan bacaan ayat suci al-quran. Kalau tengah ngamuk, ibu dodoi lagi kuat dia ngamuk, rasuah  sumbat neneng pun tak layan..biasanya tak pernah tolak okey..n kadang-kadang kalau dah habis cara, ibu tinggal n buat tatau jek, kejam kan?

Malam tadi amukan berlaku lebih setengah jam bermula jam 8malam. Kalau drama pun ada waktu iklan, tapi Faris punya show semalam non stop okey..berpeluh-peluh jugak ibu pikir cara nak pujuk. Dah macam-macam soalan ibu tanya, 'kenapa ni?kenapa?sakit ke?sakit mana?' kalaulah di jawabnya..pengsan!!Puncanya, merajuk atuk tinggalkan dia, atuk keluar rumah tuk jumpa kawan. Anakanda menangis sampai tercungap-cungap. Puas ibu pujuk memang langsung tak layan, ibu memang cuak tahap gaban coz ibu hanya berdua dengan Faris di rumah semalam. Semua cara yang di sebut di atas (ceewah) dah di aplikasikan kecuali part tinggal tu ibu tak buat.

Tujuan entry..ibu nak minta pendapat sahabat handal yang kebanyakannya berpengalaman luas membesarkan anak-anak. If korang ada pengalaman handle or tackle anak-anak yang sedang hangat meluahkan perasaan dengan cara hentak-hentak kaki ni, acu cuba kongsi kan tips camne cara korang pujuk.

nota akhir: pernah dengar orang kata anak mengamuk sebab nakkan perhatian lebih..betul ke?

14 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

biase daku bogel kan anak..check seluruh bdn,pakai kan baju balik dukung & zikir or selawat kuat kuat jek :)

wida said...

kalau waiz..sy tgk dulu apa punca dia menangis, kalau dia menangis sebab nak mainan..kenalah bg. satu lg sape yg buat dia menangis, org tu lah kena pujuk.

tp kalau budak menangis tnpa apa2 sebab ni..haru jugak nak memujuknya kan?

nak perhatian..logik gak.

violet said...

salam..
k.zy, aku rs anak ko ni terlebih perhatian dah kot..ekekeke..sayang anak kan..
tapi ko leh tgk cara2 mengatasi anak2 n family prob kt ntv7, rabu start kul 9/9.30 mlm..tak pun ko search rancangan, nanny 911.
best tgk rancangan ni n leh di applykn if kte hadapi masalh yg same. ^_^

kayzie said...

mrs eady: tak pernah lagi bogelkan..nnt leh try..huhu
wida: tu la..mmg haru..kdng2 dah tau punca tp melarat bnd lain lak..tu yg ngis smpai terjerit2 tp mata terpejam..

~ yus ~ said...

setuju dengan wida...

orang yg menyebabkan dia menangis tu yg kena pujuk . Kalau masa tu orang tu takde, kita ni kena terangkan dengan baik kenapa dia tak boleh ikut atuk dia tu..

Apa pun, kalau semua cara kayzie dah buat, tak jalan, ada masa biarkan saja. Nanti lama-lama dia berhenti sendiri InsyaAllah. Cuma kita perhatikan dari jauh. Betul kalau di pujuk-pujuk, kadang kala lagi dia kuat menangis atau menjeritnya. Cuba biarkan dan jangan biarkan dia nampak kita perhatikan dia sebenarnya. Dia memang nak perhatian kita, tapi bila tak dapat, lama2 nanti dia faham...

Bila dia dah diam, dan tamper dia dah kurang, baru masa tu cuba berbual dan tanya dengan baik. Walaupun dia belum pandai cakap, bual saja dengan dia. Untuk hatinya lebih tenang...

MommyAqil said...

Aqil pon time umor cam Faris suka mengamuk jugak..sampaikan hentak2 kaki,tapi disebabkan tanak manjakan dia sangat,Mommy buat tak tau je..pastu dlm5minit camtu tak bhnti jugak,peluk dia kuat n Tanya kenapa..biasanya dia akn lembut hati sikit n tak lama pon nk ngamuk sbb dia tau,Mommy taknak layan dia pon kalo dia ngamuk..sekarang dia dah tak ngamuk dah..heheee..

kayzie said...

kak yus: thanks..tu la..selalunya kalo sume pujuk tak layan org tinggalkan aje,wat2 tak nmpk tp sbnrnya perhati dr jauh coz bimbang kl di layan, nnt dia akan buat lagi..smalam tak smpai ati nk biar coz dia tgh tak sihat bdan..tp cam kejutan coz sblm ni tak penah camtu.

kayzie said...

ajar: isau gak kl terlebih perhatian tu..huhu..tak penah tgk rncgan tu, bc artikel dr mag or web sll la..dia br explore cr baru tuk tarik perhatian kot..huhu..anyway thanks..akan ku jd penonton setia rncgan tu nnt..hehhe..

kayzie said...

mommy aqil: faris ngamuk smpai stgh jam..pujuk, biar tp ngis jugak..huhu..ibu dia dah nk tkr kaler biru dah..huhu..aqil dah tak ngamuk ek?so ni one of the phase dlm dev anak2 je la ek?hrp2 tak lama la wat perangai camni..

LYAfrina said...

asya mgamuk..siap berguling-guling lg..sabo ajerla.. kdg2 krn dia nk sesuatu y x dpt tu mgamuk jugak..tp dr sudut lain..kiranya perkembangan jugak.. sbb dh pndai demand.. bila x dpt apa y dinakkan mula mberontak.

tp ada gak bby mgamuk sbb x selesa, sakit & ingin phatian.. mungkin kna tgk pd situasi & keadaan..

**tp mama sy kata, asya ni menurun perangai sy msa kecik..kalo kna marah, & xdpt sesuatu mula mnangis & mgamuk..hehee

wahida said...

kalau aku senang je...aku biar je sambil aku buat keje rumah...lama2 diam la tu...

kayzie said...

lyafrina: tu la..dah pndai demand kan?i wonder..perangai ibu or ayahnya yang dia menurun ni?huhu

sweetlavender86 said...

haha.same la mcm adam.siap meniarap lah.nk tunjuk protess.xpun die merangkak.pastu dah pndai kalu nk mrh baling2 barang.sabar je la.kdg2 tu pjuk.kdg2 kalu mengada2 sgt kiotrg biar kan jek.kdg2 xleh mnja k sgt anak ni.takut lame2 die tau bile die mengamuk je die akan dpt pape die nak.bile die tgk kiotrg xlayan tu die pun ok.haha.mengada betul.diorg dah pndai nk perhatian lebih dri mak bapak.kdg2 xlrt nk layan.hehehe..

kayzie said...

tu la pasal zura,layan kang jd manja sgt lak..org kdng isau kot kena sampuk ke apa jek..haha..mmg cuak
kl dia start ngamuk coz dh bpe kali kena ms mgrib n tgh mlm..tu yg wt cuak

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright © 2012 Reserved to Kayzie
Design by Cik Kumbang