Sunday, June 12, 2011

Apam Polka Dot

Salam..

Banyak aktiviti dalam minggu ni..agak busy dengan aktiviti harian dan kerja di office dan di luar office..Hujung minggu pula seperti hujung minggu lain dalam cuti sekolah, attend majlis kawin. Next entry kita cite sal majlis kahwin k, entry kali ni nak kasi korang jamu mata dengan makanan yang comel-comel. Resepi asal mummy Faris yang share di Fb ibu, so cam teruja nak try. Ibu buat minggu lepas di kolej, saja try test buat coz mixer turun temurun tinggalan arwah nenek rosak...Jom kita share resepi dan try buat, boleh buat minum petang ni..

Bahan-Bahan:

 275gm Tepung gandum
3 biji Telur Gred A  (sejukkan dulu dalam peti ais)
220gm Gula Halus
150ml susu segar @ susu cair
1 camca teh Ovallete
3 camca teh baking powder
Filling mengikut citarasa sendiri
Pewarna

Step 1
Ayak tepung gandum bersama baking powder. Sediakan bahan-bahan lain

Step 2
Pukul telur, gula dan ovallete sampai kembang semangkuk. Pukul dengan kelajuan maximum. Boleh campurkan sedikit esen vanila tuk kurangkan bau telur..


Step 3
Masukkan tepung dan susu dan pukul lagi dengan kelajuan perlahan.

Step 4
Asingkan bancuhan ke dalam beberapa bekas dan masukkan pewarna.


Step5
Masukkan bancuhan ke dalam piping bag, 'Pipe' kan bancuhan separuh penuh ke dalam bekas. Ibu gunakan bekas yang sama untuk almond london.

Step 6
Pipe kan filling ke dalam bekas yang telah di isi bancuhan dan penuhkan mole dengan bancuhan.



Step 7
Dot kan mengikut warna kegemaran anda. Ibu dotkan dengan warna putih semuanya.


Step 8
Kukus selama 15 minit dengan api sederhana.

Siap...




14 comments:

ummu muhammad said...

mcm senang je..menyelerekan pulak tu..aiishh saye ibu yg kuat makannn.. ;D

kayzie said...

ummu muhammad: mmg sng je n tak mkn ms lama pun..
p/s: kesilapan sket tang gmbr tu,gmbr apam yg dh siap tu dlm bekas yg agk besar coz tak ckup mole kecil..sowi

wida said...

nmpk mcm senang..tp takut buat nnti x naik pulak apam tu.jd apam bantat..hehe.

mintak salin resepi yer

kayzie said...

wida: ni pun 1st tym try..i'ALLAH jd punye..hehe..silakan, org pun gbungkan resepi dr pelbagai sumber n ikut pndai sndri gak ni..:)

sweetlavender86 said...

alaaa xpndai laa baking membaking ni.sobsob.tgk bhn mcm senang n x bnyakk.klu x gune mixer jadi x?sbb xde mixer.huhuhu.sedapppp.nakkkk!haha

shishe@keen said...

ya ampun.senangnye yeak

kayzie said...

zura:alamak..ibu ngndung ckp camtu rs bersalah lak upload sal mkanan..tak perlu bake zura,kukus ats dapo jek..leh jek pukul pkai tgn kl takde mixer tp kerja keras sket la nk tgg adunan btul2 kembang..

kayzie said...

shise@keen: aah sng ajo..:)

♥Mrs.Eady♥ said...

ooooooo...kukus je rupa nyer!!! :)

wahida said...

huwaaaa!! aku ni dah byk kali amek resepi kat blog2 pasal apam ni, buatnya idak jugak...malas la nok!!

apa kata ko buat utk aku? huhu...

kayzie said...

mrs eady: yupp..kukus ajo..huhu
kak wahuda: haha..sy wat n pos kat akak ek..

ieda said...

alooooor jelesnyaaa tgk semua org pandai buat apam dot2 nie huhuhu cantik !

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

aisshhh, dh ramai bloggers yg try ni..
kena try gak pasni..
heheheh, tq share resepi.. =)

kayzie said...

kak ieda: sila men 'try'..hehe
leily: wc..cuba jgn tak cuba

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright © 2012 Reserved to Kayzie
Design by Cik Kumbang