Monday, September 5, 2011

Mise en Place Raya

Salam...

Hari ini kita belajar perkataan baru k..mise en place..asal dari perkataan France, bermaksud preparation atau persediaan..

Huhu..itu dialog kalau nak perkenalkan perkataan tu pada student..mise en place ni selalu di gunakan merujuk kepada persediaan untuk memasak..tapi hari ini penggunaannya agak melencong sedikit..:)

Anyway, gambar raya semuanya guna kamera ayah..hari ni ibu kalut (lambat), so terlupa nak bawa memory card kamera. Kalau tak, dapat layan gambar rayakan?jeles tengok orang lain dengan cergasnya upload gambar raya ..hehe

Takpela..hari ni kita warming up dulu..selepas seminggu meningglkan blog..

Sebagai permulaan kata di bulan September ini...ibu persembahkan...


 Hero aka anakanda ibu..beberapa hari sebelum raya, memperagakan baju melayu pemberian nenek, nenek
jahit sendiri..
bersama cousin..abang iman pun pakai baju nenek jahit..:)



Keluar ke bandar Temerloh tuk last minute shopping barang rumah ,sehari sebelum raya, setelah berpenat lelah mengemas rumah atuk yang hampir setahun di tinggalkan (coz atuk duduk dengan ibu dan Faris di Kuantan)

  Jumpa pulak dengan 'tabung duit' ni..layankan je anakanda nak naik..ball besar, RM5 ibu belikan coz nak kasi berhenti merengek kacau ibu shopping..hehe..

Maka dengan itu, tamatlah kisah sebelum raya kami..insyaALLAH esok sambung cerita raya yang agak luar biasa dari tahun sebelumnya..hehe..

Raya tahun ni berjaya buat kuih sendiri 4 jenis..tat nenas, choc chip, snow almond dan suji..malas nak buat entry coz takde gambar sangat..lagipun saya budak baru belajar..yang penting ibu happy banget dapat beraya dengan gemilang dan terbilang (sempena merdeka) tahun ini selepas sebulan berpuasa bersama Faris dan ayah..Alhamdulillah..

6 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

good good....pandai ibu buat kuih :)

mamaNoriz said...

jelesnya, ada kuih hasil tngan sendiri...

anak dan husben akak mkn air tngan org je lah...huhuuu

tabung tu klu ada kat umah, mesti dah kaya kan byk masuk...ekekeke

diana said...

nenek buat baju???
untung la..
tak payah pening kepala dah pasal baju anak..:p

kayzie said...

ibu sj nak tambahkan rs kemeriahan ry sbb tu merajinkann diri tuk wat kuih..hehe..
k.diana: aah nenek mmg amik upah menjahit..untung2..:)

wahida said...

faris mesti byk dapat wit raya tahun ni...

NM02 said...

wah.. 4 jenis tu... thn ni langsung tak wat kuih raya.. hehehe

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright © 2012 Reserved to Kayzie
Design by Cik Kumbang