Thursday, November 17, 2011

Jom p Singapore =)

Salam

Selain daripada Universal Studio dan Zoo Singapore, nak tau ke mana lagi kami sepanjang 5 hari berada di sana? Korang DIWAJIBKAN tuk jawab 'nak' k walaupun entry ni berjela panjangnya..hehe..Jom share..

Marina Bay

Di sini boleh ibu kategorikan sebagai tempat melepak la kot. Tengok Merlion Statue (separuh singa n separuh ikan) yang paling besar di Sigapura (8.6 meter) sambil menghirup udara segar dari Sungai Singapura (sungai kan?). Hebat bila di pikirkan semua bangunan yang ada adalah di bina atas tanah sungai yang di tambak. Di Marina Bay ni juga ada petunjukan air (erk..betul ke ayat tu?), air pancut macam di taman KLCC tu, tapi di sini lagi canggih dan romantik gitu. Setiap pancutan air tu di pancarkan laser dengan wajah orang. (ishh..seyes tak reti nak buat ayat tuk terangkan keadaan tu). Bila saksikan pertunjukan itu, tiba-tiba mood romantik datang..ahaks. Terbukti coz masa tengah syok dia ambil video merakam pertunjukan tersebut tiba-tiba datang tuk kiss ibu dan Faris..haha. Faris pula seronok coz ada buih-buih yang keluar untuk menambahkan lagi suasana romantik di situ, sambil melayan lagu dan pancaran lampu mengiringi pancutan air.


 Merlion Statue..anakanda dah lena tidur masa ni..
Di Sungai ni juga korang boleh tour menaiki bot, kami tak berkesempatan.
Untuk melihat pertunjukan air yang ibu ceritakan tu, sila berada di hadapan Merlin Hotel k, berhadapan/ seberang dengan Merlion Statue ni.




Sands Skypark


Di belakang kami yang macam sampan tu adalah Sands Skypark dan Hotel Marina, Sand skypark ni pun salah satu tarikan di Singapore, korang leh google untuk further info k..hehe. Serius kagum dengan design hotel dan skypark nih..ermm

 Tiket tuk naik ke Skypark ni berharga Sin$ 20. Berada di tingkat 52, KL tower lagi tinggi kan?hehe. Tapi pelancong hanya dapat melawat di sebelah bahagian skypark sahaja manakala sebelah lagi merupakan antara fasiliti untuk tetamu hotel, contohnya swimming pool
Korang leh klik link ni tuk tau lebih tentang sands skypark ni

 View dari atas..kadang-kadang rasa pening duk atas ni..huhu

Kualiti gambar kureng kan?problem sket dengan kamera masa nih..tangan gegar mungkin coz ayah nebes duk tinggi2..haha


Bugis Street


Tak banyak bergambar di sini. Bugis Street ni berdekatan dengan Arab Street. Arab Street adalah tempat mudah untuk mendapatkan makanan halal. Kami sentiasa ke sana menaiki MRT memandangkan hanya selang satu stesen, tempat yang selesa untuk menjamu selera dngan tidak ragu-ragu dan murah.
Bugis Street ni banyak menjual cenderahati, kami hanya mendapatkan FM dan beberapa cenderahati lain  di sini.


Orchard Road

Sepanjang Orchard Road ni terdapat banyak shopping mall. Kebanyakan shopping mall di sini buka hingga lewat malam, kami pernah masuk ke shopping mall untuk mencari diapers pada pukul 11.30 malam..hehe..Memandangkan datang ke Sigapore dengan bajet ala kadar, dan memang bukan tempat yang sesuai untuk berbelanja pun di sini, jadi kami hanya mencuci mata dan meninggalkan kesan tapak kaki..hehe


Bagi ibu, kalau korang kaki tinjau, sesuai je nak ke Singapore nih, tapi bagi kaki shopping, kena betul2 ready dengan duit berkepuk la kot kalau nak shopping di sini coz perbezaan mata wang sangat terasa. So kalau berkesempatan pergi jangan jadi seperti kami terlupa untuk ke Underwaterworld (hanya teringat semasa odw ke zoo..huhu), coz underwaterworld Singapore adalah yang terbesar di Asia.

Singapore pun ada Bird Park, Jurong Bird Park, tapi kami korbankan tempat itu coz memikirkan nanti bosan lak anakanda tengok semuanya burung, nampak sama di mata mereka..huhu

Selain itu, kami juga tak berkesempatan untuk ke Kampung Glam, salah satu destinasi yang di promote oleh hampir semua pemandu teksi Melayu yang kami jumpa. So mungkin akan ad 2nd trip ke Singapore pada tahun-tahun akan datang..hehe


ok tak entry gabung camni?takut tak berkesempatan nak buat entry banyak2 (harap tak merapu), coz pasni akan busy dengan majlis perkahwinan adik perempuan ibu. So termakbul dah niat tuk sharing dengan korang..:)

Wassalam

9 comments:

Ummi Ummair said...

seronok plk baca penerangan kayzie..
terasa mcm sdg berada di sana jgk!
:)

kayzie said...

huhu..tul ke kak?coz sy sgt tak reti nk susun n wat ayt yg best..hehe :)

wahida said...

kalau lah aku gi singapore one day nnt, blog ko aku bukak dulu...

nice info dear..

:: Mrs.Eady :: said...

wah..seronok nyer!!tak pernah pegi tapi tumpang seronok pun dh best ape tah lagi kalau dpt pegi...hehehee...

mamaNoriz said...

geylang serai tak gi ke kayzie?

klu clark quey pun best sebab happening ada disko...hahahhaha


cuma sayang sgt faris tido time kat Lion tu...mesti dia suka...

kayzie said...

kak wahida: wooww pujian dr akak mg 'sesuatu' pd sy..ehe..tq kak

kak izwa: :)

kak noriz: mmg bnyk lg tmpt tak cover..:)

maya amir said...

nak jalan2 sana, mmg ekne duduk seminggu kot..sebab sume rase nak pegi..tapi sedia poket jeklaa..hehehe... akak yg dok jb ni pun, byk lagik lom explore..hahah

~izan~ said...

salam dik,alahai lama dah akak xdtg sini.apa khabar?baby sihat?semua sihat la kan harapnya =)

akak pun dh lama benor tak g spore.last pegi masa kecik2 dulu.tok sedara akak dok kt woodland.dia plak yg rajin dtg malaysia hiks!

tp tgk percutian awak,akak dpt bygkan kehepiannya..syok je tgk!

Anea_hayati ♥ said...

Nak gi singapore jugak!! jeles2..

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright © 2012 Reserved to Kayzie
Design by Cik Kumbang