Wednesday, August 29, 2012

Tentang Dia (Abang)

Salam..

Hari ni takde 'Wordless Wednesday' coz nak menulis entry penuh kata-kata..hehe..nak bercerita tentang anak bujang ibu..baca status kawan ibu yang cuba dapatkan tips camne tuk kawal kemarahan terhadap anak membuatkan ibu teringatkan abang..ibu takde tips coz ibu sendiri leh di katakan selalu gagal dalam bab ni **masih mencuba..;(**. Entry ni hanya cerita santai tentang Abang

Ibu tulis ni harap-harap suatu hari nanti abang akan baca dan masa tu ibu harap abang still 'sweet' n 'caring' macam sekarang..:)

Alkisahnya pada suatu hari..waktu emosi ibu sedikit terganggu di sebabkan masalah-yang-tak-serius-mana-pun...tapi hati ibu hati tisu..maka dengan itu ibu ter'menangis' waktu sedang melayan anakanda. Bila nampak ada titisan air mengalir dari pipi ibu..maka...

Faris : ibu..kenapa ibu menangis?
ibu: ibu sedih
Faris : kenapa ibu sedih?ibu jangan sedih..abang kan ada..meh abang pujuk..

**datang kat ibu sambil usap bahu dan lengan ibu..

bila di pujuk, ibu pun semakin mengada-ngada air mata makin laju la pulak..maka anakanda ubah posisi, datang ke depan ibu sambil 'selak' rambut ibu, pegang pipi ibu dan berkata...

Faris: ibu..ibu jangan sedih...abang ada kan..dah..dah..(sambil lap air mata ibu)

Abang..abang memang 'sweet'..abang sangat penyayang..semoga ibu tak menyebabkan abang berubah dari sifat semulajadi abang ni supaya sampai ke tua pun abang akan pujuk setiap kali ibu menangis..:). Ayah pun kagum dengan sifat penyayang abang ni tau..

Abang sweet..dan kadang kala abang suka gak wat ibu sentap..contohnya semalam masa melayan abang main tab

Ibu : abang, ibu g sembahyang dulu la ek
Faris: ok, ibu g sembahyang, kang lambat pulok kang (slang ada sikit 'ganung')

sebelum tidur
Faris : (sambil pegang kepala ibu) ibu jangan marah-marah abang tau
Ibu: bila ibu marah abang?
Faris : ibu janganlah marah-marah abang, ibu kena dengar cakap abang
ibu: eh..abang lah kena dengar cakap ibu
Faris: ibu kena dengar cakap abang (tegas), nanti abang cakap 'good boy' lah ibu ni..
ibu: ermmm ok

Emosi abang mungkin sedikit terganggu semenjak ada adik ni kan?ibu dan ayah cuba jadi yang terbaik tuk didik abang dan adik. tapi kadang, terlepas gak kemarahan bila abang buat perkara pelik-pelik..suatu hari tu, dalam kereta, abang dengan sengaja tonggeng2 kan botol susu tuk keluarkan susu. Susu menitik dalam kereta, bila ayah nampak ayah ambil botol susu dan marahkan abang. Abang diam je tapi lepas tu abang luahkan perasaan..

Faris : Ayah....(diam kejap)..ayah janganlah marah-marah abang macam tu..

Ibu n ayah terkedu..rasa nak menangis pun ada..

kesian abang....


**semoga ALLAH anugerahkan sifat sabar kepada ibu dan ayah dalam mendidik anak-anak..

6 comments:

Ummu Muhammad said...

bace entry ni memang same;la keadaan kikte..memang muhammad kesian sgt..lagi2 ibu die memng kurang saba..selalu peluk die mintak maaf bayk2 sbb selalu je nak kene marah..T_T

maya amir said...

ololo comelnye die..dah umur bape faris?..bijak budak ni:)

♥ ROS ♥ said...

Bgusnya abang.. Sonok dpt anak mcm ni.. Insyaallah kak, moga kita sabar melayan karenah mereka kan sbb mereka sgguh faham keadaan kita :(

sweetlavender86 said...

aaaaaaaaa farisss sweeetttt sgt!beruntung laaa isteri faris nnti.harap adam pun suwitttt mcm faris jugak.tapi adam garang lahh.haha.mcm susah je nk jadi suwitt mcm faris.mungkin tu sifat semulajadi kan.huhu..kompom ibu rase bsersalah yg amat bile anak ckp ibu jgn la marah2.hukhukhuk..

kayzie said...

Ummu Muhammad: kan?sian la kat diorg..dia dh paham so bhya la kalo asek nk mrh2..nnt diorg lak jd baran dgn adek kan?sp kena la bnyk2 sabar
Kak Maya: Faris 2 tahun setengah bln ni..:)
Ros: hrp2 ibu tak buat di berubah..huhuh
zura: adam garang ek?huhu..maybe awish nnt sweet lak kot..hehe..mmg rs bersalah sgt zura..kalo pas mrah dia msti dia pndai je nk wat kita cair ngn dia..

Azhariah Zuber said...

kiut

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright © 2012 Reserved to Kayzie
Design by Cik Kumbang