Wednesday, January 4, 2012

Amalan Bulan ke5 Mengandung

Salam..

Sedar tak sedar dah 21 minggu rupanya baby dalam perut ibu ni..Ibu salah kira, so agak terkejut masa last check up (minggu lepas) nurse beritahu usia kandungan dah masuk 20 minggu. Check up lepas saiz perut jadi isu lak, boleh pulak nurse kata perut ibu besar dan tak percaya usia kandungan ibu baru 20 minggu. Katanya usia kandungan sudah 23 minggu berdasarkan saiz, ishh..ibu tak main tipu dengan tarikh last haid ibu k..hehe..

Tapi lepas details check up, barulah nurse percaya..Alhamdulillah semenjak 2 hari lepas anakanda semakin aktif 'menggolakkan' perut ibu..Sejak awal bulan ke 4 anakanda dah mula 'mengetuk', sekarang dah terasa pergerakan yang lebih aktif. Teringat masa abang Faris dalam perut ibu, 1st time pergerakan seperti itu, ibu terlalu excited sampai terus on video call dengan ayah yang berada di Brunei ketika itu..:)

Abang Faris pun excited dengan baby, kerap dan rajin berbual dengan adik..semua yang di makan dan di buat di kongsikan dengan adik. Ibu dapat bayangkan kalau adik dah keluar nanti, sure semua makanan yang di makan abang di suap kepada adik..huhu..

Ibu baru membeli sebuah buku bertajuk "Doa dan Zikir Khusus Wanita" yang di tulis oleh Muhammad Alcaff: Semua doa dan zikir di dalam buku ini adalah yang telah di ajar oleh Nabi Muhammad SAW kepada puteri tercinta baginda, fatimah Az-Zahra r.a. So ibu nak kongsikan amalan semasa mengandung bulan ke 5

1. Membaca surah al Fath pada setiap hari Khamis dan Jumaat
2. Membaca surah An-Nashr dalam solat
3. Makan kurma secukupnya
4. Meletakkan tangan di perut sambil membaca azan dan iqamah
5. Mengambil satu biji telur sebelum sarapan yang terlebih dahulu di bacakan surah Al- Fatihah


15 comments:

cik_ah82 said...

salam kayzie, cepatnya masa berlalu kan..akak pun xsangka adam dh nk 6 bulan..kena bz prepare solid food pulak la pas ni..take care, xlama dh tu faris nk dapat adik..:)

ieda said...

amalan mengaji nie dikk , x kesah apa2 surah sgt2 baik terutama bila kita sedang mengandung , x mengaji punn x per , dpt dengarkan surah2 pun di perut punn dah ok ..

akak selalu amalkan ;) sbb nak baca khuatir sebutan salah dah dosa .. so akak banyak perdengar kan surah2 dekat perut atau halwa telinga akak ;)

Ummi Ummair said...

macam best je buku yg kayzie beli tu. thanks sharing! akak ada beli jgk sblm ni tp x penah jmpa plk yg amalan ikut bulan2 tu..
last beli baru2 ni mcm x brapa best je. mcm xleh percaya, sbb disertai dgn amalan2 nenek moyang kita dulu yg bg akak x msuk akallah..

ntahla..kdg penulis ni xleh percaya sgt, tmbh yg kita x kenal. lain la klau Dr Fadzilah Kamsah ke atau Ust Siti Nor Bahyah ke..atau yg lain2 yg kita kenal n percaya tu..
btl tak?

:: Mrs.Eady :: said...

teruja & suka dgn org pregnant!semoga segala urusan kamu dipermudahkan ibu dan anak,amin.. :)

kayzie said...

kak sarah: aah..rs cpt sgt ms berlalu, br jek rs dgr akak bersalin..skrg nk kena tgg turn tuk org lak..huhu

kayzie said...

kak ieda: i'ALLAH..tq

kayzie said...

ummi ummair: org br jmp satu kedai di kuantan ni, mmg dia jual sume tafsir dan buku2 agama..duk dlm kdai rs cam nak bli sume..huhu..i'ALLAH leh pcaya buku ni, sume tntg ayat2 al quran dan di berikan sumber rjukan tuk stiap doa n ayat dia..bkn fokus ibu mengandung sj, mmg melibatkan amalan harian wanita..:)

kayzie said...

kak izwa: jom join..hehe

Ummu Muhammad said...

baru tahu amalan yg last tu..selagi mane ianye baik boleh amal..yg penting niat utk anak soleh ;)

kayzie said...

Ummu Muhammad: like komen ibu..:)..bnd yg baik dan utk niat yg baik i'ALLAH selamat tuk di amalkan..

mamaNoriz said...

akak bila preggy suka nazar utk khatamkan quran, syukur dpt abiskan...

tpi mmg bagus tips ima ni ni...

kayzie said...

Alhamdulillah akak berjaya..sy dh masuk mggu ke21 ni baru msuk juzuk 8 kak tp sll selang bc dgn surah yg jd amalan ibu ngndung tu..mencabar sket n ms terhad bl di rumah..huhu(alasan takleh trima..hehe)..hrp2 pasni di beri kekuatan lbh tuk tmbah kerajinan..hehe

maya amir said...

alhamdulillah..dah masuk 4 bulan dah ye..baguslaa kayzie ikut amalan tu..amalkan selalu ye:)

~izan~ said...

dah nak masuk 5months yer dik.Alhamdulillah...semoga ibu dan baby selamat ok.. take care!~

kayzie said...

thanks kak maya n kak izan ..:)

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright © 2012 Reserved to Kayzie
Design by Cik Kumbang