Tuesday, June 5, 2012

Madela FS - Permulaan simpanan untuk Ayman

Salam..

Permulaan Tugasan
Sekarang ibu telah kembali kepada tugasan sebagai pengepam tegar untuk projek  'Membesarkan Anakanda dengan susu ibu' kali kedua..:)..Kali ni seawal minggu pertama ibu dah mula mengepam..beberapa kali mengepam di minggu pertama hasilnya sangatlah sedikit. Korang alami nya tak?Kalau kali pertama mengepam hasilnya meriah, untunglah teruskan usaha dan jangan pernah putus asa. Kalau kali pertama , kedua, ketiga mengepam hasilnya setakat 1oz atau kurang?pun jangan berputus asa. Coz pada ibu itu biasa...ibu mengepam hampir 5 kali yang pertama dengan hasil kurang dari 1oz. Apa yang ibu buat dengan hasil tu? ibu gunakan syringe dan ayah bantu suapkan kepada ayman. Walaupun setitik, susu tu terasa begitu berharga untuk di buang begitu sahaja..:)

Ini EBM pertama yang ibu simpan..2oz..
 Kali terakhir (buat masa ni) avent mencurahkan bakti sebelum ketibaan sahabat baru..hehe

Hari ke9 barulah dapat hasil yang berbaloi untuk di simpan..yang sebelum tu dah selamat masuk perut Ayman..


Madela FS
(Thanks to en google)

Ayman dapat bantuan pam baru. (rujuk pic :)).Madela namanya..hehe..pam avent yang menabur jasa sepanjang menyusukan Faris masih dalam keadaan elok dan masih mampu berbakti, tapi ibu dah jatuh cinta dengan Madela FS sejak pertama kali menggunakannya, saja gatal nak bertukar tuk kali ni (orang lain dah lama guna..huhu). Kebaikannya untuk ibu, lebih  menjimatkan masa coz ia berfungsi secara double pumping. Ibu pun dah manfaatkan fungsi freestyle nya itu. Menggunakan pam sambil mendodoikan Faris yang mengamuk mahukan ibu juga tuk dodoikan dia sedangkan waktu tu ibu sangat perlu mengepam. 

Hasil simpanan
Alhamdulillah..hari ni hari ke21 Ayman di lahirkan, ibu telah berjaya menyimpan hampir 30 paket susu, setiap satu berisi antara 2oz hingga 3.5oz bekalan untuk anakanda tersayang. Bermakna hampir 70oz susu telah berjaya di simpan. Ibu memilih untuk tidak simpan terlalu banyak dalam satu paket untuk mengelakkan pembaziran coz belum tahu keperluan susu bagi Ayman banyak mana untuk setiap penyusuan. Semoga kerajinan ibu semakin meningkat selepas ini, setakat dalam pantang ni, ibu hanya mengepam pada 1-2 kali sahaja pada waktu siang memandangkan Ayman kerap berjaga malam sehingga awal pagi. Sepanjang berjaga Ayman akan kerap menyusu. So pada waktu siang, ibu akan pastikan setiap 2 jam cik 'B' akan di kosongkan. Samaada dengan menyusukan Ayman atau mengepam. Berpegang kepada konsep Supply  & Demand..lebih banyak demand, supply pun akan semakin meningkat. 

Susu Berhijrah
Alhamdulillah juga..penghijrahan EBM dari rumah nenek (my MIL) ke Kuantan, hanya mengambil masa kurang 1jam. Namun cara pemindahan EBM tetap dengan cara yang paling selamat. Dengan menggunakan ice box (murah jek pun) seperti ini..

 ice box di isi dengan ais sebelum di masukkan EBM ke dalamnya

 EBM yang bakal berhijrah..huhu..

 Ini cara simpanan EBM yang baru ibu belajar. Sebelum ni ibu tegakkan plastik simpanan seperti di gambar simpanan susu pertama ibu di atas. Cara baru ni boleh di gunakan untuk lebih menjimatkan ruang simpanan. Jadi, EBM lebih mudah untuk di susun di dalam peti ais kita.

Harapanku
Ahaks...harapan ibu semoga tak kalut untuk mula bekerja nanti. Belajar dari pengalaman, coz masa Faris dulu, ibu mula bekerja dengan stok EBM yang sangat sedikit. Lagi sedikit dari hasil yang dah tersedia untuk Ayman setakat ni. So hopefully, Allah permudahkan perjalanan penyusuan Ayman kali ni. Semoga rezeki Ayman semakin meriah dari hari ke hari.  Agar Ayman dapat menikmati haknya tanpa sebarang kesukaran dan membesar dengan sihat. Target jangka pendek ibu untuk melengkapkan penyusuan secara eksklusif  (Exclusive breastfeeding) sehingga usianya 6bulan (hanya susu ibu, tanpa campuran air masak atau makanan lain)


Chaiyukkkkk....

Wassalam...

nota tuan tanah : bukan bermakna pam menentukan hasil susu kita k. kerajinan, tekad dan kepercayaan pada diri sendiri adalah lebih penting daripada jenama pam. Kadang-kadang, teknik perahan menggunakan tangan  yang dah tentu FREE pun boleh memberikan hasil yang lumayan coz yang penting katakan TIDAK kepada KEMALASAN dan ALASAN..adiosssss


15 comments:

♥ ROS ♥ said...

Chaiyuk2 yer..moga Susu kita diperbyk dan dirhmti :) aminn... Best dptguna medla fs :p

wardah @ fie shah said...

caiyok caiyok!!

sweetlavender86 said...

bestnyeeee free style.nak jgakk.mse dlm pntg penah pegi try medela free style kt servis center.best sgt.bru pump 5 minit dah dpt 5oz.huhu..tapi zura pkai mini E tu mcm cepat je nk kene gi servis sbb suction cm xkuat.huhu.bile pump kuar sket.tapi breast bengkak.huhu..kak kayzie avent best x?xnk jual ke avent kak kayzie tu? ;)zura dah xde stock dah.huhu.mmg pump susu hari ni tuk gune hari esoknye.huhu

kayzie said...

ros n k.wardah: chaiyuk..:)
zura: tula..stat guna fs dh tak sentuh avent..pdhal ad 2 set avent..lum terbuka hati nk jual avent tu..bnyk berjasa tuh..hehhe..tp avent pny pam ltriknorg pun cam dh tak bpe btol,nk kn sevis,dia suka mati sndr ms tgh pam..pam
lg kan skrg?cam org dlu mujur tak lama pas kehabisan stok cuti ry,so ms cuti pulun wat stok smula..:)

sweetlavender86 said...

klu nk jual bgi tau eh ;p cm nk tukar je pump rase.sbb cm slow sgt.sbb slalu nk kene cepat2.mmg langsung xde stock..xde cuti pnjg kan.huhu..bile skip mkn nasi mesti susu kurang.huhu..kak kyzie pkai avent manual ke?best x?

tna said...

fs ??i likeeeee!!!hihhi..wishlist tuh beli tuh..hahaha..
target tuh gune tuk nxt bb..huhuh..
tna skrg guner medela E pun dh beshh ..tuh yg nk upgrade ..haha..
yup belajar dh pengalaman sendli kn.
tna dlu 2 weeks nk start keje br wat stok..smpi skrg nyesal tak sudah..
so tuk ms akan dtg..nk stat pam awal..hhihih..

kayzie said...

zura:org bli yg 3 in 1 tu..pe namanya ntah,leh pkai batt,,ltrik n mnual..pastu bli lak dr zima yg mnual..tp spnjg pkai mmg bnyk guna mnual,lg syok hsilnya..hehe..tula takde cuti pnjg ssh gak la nk tmbh stok..
tna: impian mnjadi knyataan gak ni..hehe..2nd bb nnt ek..

Ummu Muhammad said...

kite tak cari sparepart fs lagi..yg ade utk single pumping..kene tunggu gaji jun pulak..balik kg poket kering heheh

mrs puex said...

sedang berusaha mencari breast pam sebagai langkah persediaan masa pantang nnti..medela fs tu ok ke??mahal x price die??

thx coz sharing ilmu penyusuan kt sini..:D

kayzie said...

ummu muhammad:hehe..sempat la sblm adik muhammad kluar kan?hehe..org br je pkai..mmg best rupanya..:)
mrs puex: bnyk pam yg ok..yg pntg kena tau fgsi pam n sesuaikan dgn cr kita nk guna seharian..sy leh kt avent n madela best sbb dh penah pkai..yg len tatau nk kata..hehe..:)

kayzie said...

owhh..lupa nk share..org bli madela fs ol..hrga 1400rm di faheem's wardrobe..tak beban kot coz 2 kali byran, 1st byaran ms oder n 3 mggu lepas tu 2nd byran sblm pam di poskan.. :)..

sweetlavender86 said...

oh yeke.murah lah compare dgn jual kt kedai.kt servis center dlm 1700..tapi still kene menabung gak nk beli.sobsob..yg manual avent best jgak eh?lembut ke keras bile nk pump?sbb zura slalu pump dlm kete je.opis xde bilik private ;( gigih ni mengepam.haha..sbb 1st baby xdpt nk fully bf.awish ni zura nk cube gak sedaya upaya fully.bile tgk hasil badan die yg makin bambam tu bertmbh semangat nk fully.nk pulak doc puji ckp ur milk is very good sbb bdn awish cepat sgt naik klu ikut graf.hahaha..poyo je kan.

kayzie said...

sukanye bc ayt zura..bgus zura smngat..sesekali nnt kalo hlng smngat leh igt blik ayt doc tu n tgk awish..sure akn motivate..tula,jeles tgk bdan awish..hehe..avent pun ok,org tak rasa keras pun..org pun bnyk pkai mnual dlu sbb kat opis pam dlm surau,takde suis..lg suka pkai avent mnual..gn ltrik pun kalo pam smbil nyusu faris..madela fs tu mmg stakat org survey ctu dpt
plng mrh..:)

Ummu Muhammad said...

kayzie mmg syok..10minit je duduk dah penuh 2 botolkan ;) tapi lecehnye nak mencuci tu..takpe2 ni perjuangan namenye heehe

kayzie said...

ummu muhammad: tula pasal..alhamdulillah dpt kump 50pket dh susu dlm tempoh 19hr mengepam..suka sgt2..:)

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright © 2012 Reserved to Kayzie
Design by Cik Kumbang