Monday, April 15, 2013

Gigi sulung

salam...

Sekadar nak berkogsi rasa excited..hehe..gigi pertama adik aka ayman zafran (genap 11bulan hari ni) dah menampakkan rupa..:)

Alhamdulillah, agaknya demam adik 2 bulan lepas adalah petanda kemunculan gigi tersebut la kot. Sekarang dah belajar menggigit, saja la tu nak test kehebatan bergigi :)..Gigi sulung abang Faris keluar masa umur abang hampir 10bulan, so adik terlewat sebulan dari abang..takpe sayang, gigi je kot..hehe..

Perkembangan anak ni kadang-kadang buat ibu-ibu stress. Bukan stress sebab yang perlu pun. Bagi ibu, setiap anak tu berbeza, antara adik beradik pun berbeza ini kan pula berlainan mak ayah =) So bukan cepat dan lambat yang menjadi ukuran.Tidak perlu stress sebab anak jalan lambat, bercakap lambat or even lambat bebas diapers. Satu rahmat dan keistimewaan untuk anak-anak yang semuanya cepat, tapi jangan jadikan bebanan fikiran kalau lambat berbanding anak orang lain. Bimbing mereka secara perlahan-lahan jangan mengasak sampai semuanya nak di percepatkan.

Abang Faris 3tahun masih menggunakan botol susu, pada ibu yang penting abang Faris minum susu, which is penting untuk pembesarannya. Tentang botol tu, perlahan-lahan ibu akan cuba gantikan dengan cawan (apa kena mengena botol dengan gigi?)


sekian
Wassalam..



abang dulu tunjuk gigi

punca stress anak : ibu usaha nak ambil gambar gigi pertama..haha


nangis kejap je


dah..tak boleh tengok dah...:|











5 comments:

Ummu Muhammad said...

farisssss n aymaaaannn kesayanaggannn!!! tgk gusi ayman mcm da bengkak2 je bwah tu banyak..nk keluar secre berjemaah kot kayzie heheh

muhammad dulu fizikal bolelah tahn cepatnye tapi ckp die lambat..sekrang pun ckp melayu mcm robot..sepatah2 hehhe...abang faris pandai ckp..sweet pulak tu ;)

p/s: air muke abg adik same..mmg satu cop jugak mcm muhammad n abdullah ;)

kayzie said...

UM kesayangan..hehe..tu la, dah bgkak2 n merah2 gusi dia tu..mgkin la kot nk keluar berjemaah..hehe..

Ayman pun nampaknya akan kalah dengan abg, lambat lagi nak jalan n bercakap..UM di rumah bnyk gunakan bhasa apa dengan muhammad dan abdullah (sj teringin nak tau):)

p/s teringin jumpa UM n anak2..rasa cam bnyk perkara nk kena blaja dr UM :)

Ummu Muhammad said...

aduhai kayzie ckp bahase melayu..bahase melayu je reti kehkeh...kalau kayzie boleh fully speaking lagi baik sebab anak2 boleh ambek manfaat sebb bahase melayu die biase dgr..nanti bole hantar tadika bahase pghntar arab n english pulak ;) kat sini tkde mcm tu T__T

tpi tulah pasangkan je cd vcd quran kayzie..iA mmg cepat sgt serap budak2 besa anak2 kite

kayzie said...

oow..mana la tau UM berbahasa arab..orang ni eng setakat perkataan tu mmg perkenalkan tp fully speaking tak la..huhu..Alhamdulillah UM mmg setakat ni kalo balik taska org akan psangkan cd/dvd quran, wpun kadang dpt psng 10mnit je tp insyaALLAH bermanfaat tuk budak2 ni..dalam kereta lak mmg sntiasa psng cd quran bila dgn diorg..aim ibu nak suh Faris kejar hafazan MUhammad..hehe (UM jadi motivator)

~MommyAida~ said...

hihihi..comelnya Ayman nak tunjuk gigi...Aqil pon still pakai botol susu lagi wpun paed dh xbg..huhhu..slowly la kot nanti stopkan penggunaan botol..huhuhu

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright © 2012 Reserved to Kayzie
Design by Cik Kumbang