Thursday, December 6, 2012

Menu Ayman - 6 Bulan

Salam...

Hari ni ibu nak berkongsi menu santapan anakanda Ayman Zafran sepanjang hampir sebulan belajar santap..hehe..

Alhamdulillah Ayman menerima semua hasil tangan ibu dengan seleranya. Membuatkan ibu rasa seronok dan berbaloi bangun tuk mengadap dapur setiap pagi..hehe..

 
Kerja jadi lebih cepat dan mudah dengan bantuan rakan-rakan ibu di dapur..thanks to 'korang semua'..hehe..nak berkenalan?antaranya rakan yang dah lama bersama ibu,sejak mula Faris belajar makan..acu try tengok  Di SINI dan ahli baru..

Avent steamer and blender 
(gambar dari en google)
 

Menu tuk makanan permulaan hanya puri buah-buahan. Ibu sediakan setiap pagi, dan setiap buah di berikan untuk 3 hari berturut supaya sebarang tanda alergik dapat di kesan sepanjang 3 hari tersebut..


Minggu pertama :
**makan 1 kali sehari
**Pear dan Pisang

**pear anjou merah ni sangat sedap..ikhlas cakap, tak pernah beli, 1st time beli tuk masak puri Ayman, Faris dlu pun tak terjumpa pear jenis ni..hehe. Pisang tak perlu di masak untuk di jadikan puree k, lenyek sajo..tapi anakanda kureng suke..
(gambar ihsan en google)
 
Minggu Kedua:
**makan 2 kali sehari
**Pear
**Apple dan avocado (baru)

**kulit avocado masak berwarna ala-ala hitam gelap k, so jgn cuba belah sebelum ianya masak, membazir nanti..hehe..bila dah masak, sangat senang tuk di jadikan puree coz avocado juga adalah buah yang tak perlu di rebus/ stim sebelum di makan. Rasanya sangat lemak berkrim di sukai Ayman dan ibu..sedap bila di campur dengan EBM :)
Apple?sume kenal kan?
(thanks lagi tuk en google)
 

Minggu ketiga:
**makan 3 kali sehari
**Apple dan pear
**bubur beras perang (baru) + puri
** Sweet potato (baru)

**bila mula makan 3 kali, ibu buatkan puri yang sama tuk lunch dan dinner anakanda (di campur dengan bubur beras perang), tuk breakfast puri berlainan.
(en google punya gak)
 
Minggu keempat
**makan 3 kali sehari
**Sweet potato dan apple
**Pumpkin (baru)
dan hari ni hari pertama anakanda makan labu..huhu...


**nanti kita share cara mudah tuk sediakan bubur k..terlalu mudah sampaikan tuk anakanda Faris pun ibu suapkan bubur Ayman..hehe


Ayman dah 2 minggu dalam posisi merangkak..tak sabar nak tunggu dia merangkak, sure kecoh satu rumah..Faris kompem excited kejar adik nanti..:)




Wassalam...

3 comments:

Ummu Muhammad said...

info barru..3 hari kene bg nk tgk alah ke tak..tq ibu!

wahhhhh adik ayman nk main keja2 dah..pahni kite keja ibu amai2..(i da bayang nk pengsan jugak!)

maya amir said...

aaa..lama tak jenguk sini..dah nak merangkak dah ayman:)dah besar dah die..;)

mrs puex said...

my son harini dah 5 bulan..

so next month mmg dh kene prepare solid fud utk die..
thx coz sharing kt sini yee..:D

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright © 2012 Reserved to Kayzie
Design by Cik Kumbang