Wednesday, March 21, 2012

Beza persiapan bersalin kali ni..:)

Salam...

Lamanya tak menulis..setiap kali buka blog, ibu just belek n baca entry kawan-kawan..klik pada new post..type tajuk or type 'salam'..then delete semula..huhu..idea merepek banyak, nak teruskan menaip tapi risau nanti entry melalut..bosan lak korang nak membacanyakan?huhu..so better just melawat rumah kawan-kawan or membaca entry lepas-lepas..

Sebenarnya nak bercerita tentang pregnancy kali ni..kali ke2, terasa lebih berdebar daripada masa mengandungkan Faris dulu..reason...dah tau rasa sakitnya macam mana..huhu..kalau masa 1st time dulu, hanya dengar cerita orang, ada yang kata macam sakit senggugut..terlalu jauh rasanya perbandingan tu..walaupun masa muda-muda dulu (cheewah) ibu memang selalu kena senggugut yang kuat, tapi kalau nak di bandingkan dengan sakit nak bersalin, senggugut tu boleh di ibaratkan seperti digigit semut je..

Sakit bersalin tu buatkan kita tak berhenti mengucap, tak putus dari mulut menyebut nama ALLAH, tak putus memikirkan dosa-dosa silam..huhu..sehingga yang terlintas di fikiran hanyalah mati..huhu..Tapi sakit itu penghapus dosa kan?dan ALLAH mempunyai perancanganNya sendiri, ibu sakit sehingga bukaan hampir 6cm, tapi at last anakanda keluar ikut tingkap jugak..huhu..

So untuk adik..sila beri kerjasama k sayunk..hehe..kita usahakan supaya adik keluar dengan selamat secara normal, boleh ibu kembangkan lagi keluarga kecil kita ni..hehe..23 April ni ibu di minta untuk ke hospital untuk pemeriksaan dan penentuan samaada ibu mampu normal or tak..sama-sama lah kita doakan semoga peluang itu ada. Yang selebihnya ibu serahkan pada ALLAH..seseungguhnya dia YANG MAHA MENGETAHUI..dan sebaik-baik perancang.

Alhamdulillah, ibu dan baby sihat walafiat dan hampir memasuki bulan ke8..sekejap je kan? persiapan semua dah di sediakan, cuma belum masuk beg (Faris dulu, 7 bulan beg baby dah berada dalam bonet kereta..huhu). Semalam ayah bertanya 'nak bersalin kat mana ni?'...errr..ibu pun belum ada jawapan, coz adik cuma sekali ibu bawa untuk pemeriksaan dengan doktor abang Faris dulu..ibu just follow check up dengan Klinik Desa sahaja..

Selain daripada debaran bersalin, ibu excited menantikan baby..tak sabar nak kasi baby neneng, tak sabar nak kembali dengan rutin mengepam dan menyimpan stok..hehe..semoga segalanya di permudahkan untuk kali ni.. :)..Faris still lagi neneng..so ibu tak kisah kalau adik dah keluar nanti abang Faris nak berkongsi susu dengan adik..new experience tuk tendem nursing lak..hehe
 
************************************selingan..hehe***********************************

Ibu-ibu yang menantikan kelahiran kali pertama, jangan lupa persiapkan barangan untuk menyusu baby k..pump susu dan ilmu penyusuan sama penting dengan persiapan menyambut baby nanti Tanpa ilmu yang betul,berisiko tuk kecundang coz dengan ilmu dan pengetahuan yang betul itu akan membantu kuatkan mental dan fizikal kita tuk menghadapi cabaran menyusu k..

di kira entry mengarut juga ke nih?huhuhu...sekadar berkongsi rasa..adioos amigos

Wassalam..

13 comments:

wida said...

wah..samalah dgn wida, pregnancy kali kedua ni tak prepare apa2 pon.padahal dah masuk 29week..hehe.

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

faris dah 2 tahun lebey kan..isnyaAllah mampu nak bersali normal

sy dulu doc kasi 60% je peluang..n the rest berserah pada Allah. alhamdulillah dpt merasa bersalin normal..

lagipun masa awak kene operate tu dah 6cm kan bukaan..biasa doc akan kata YES je..lainla ade masalah lain mcm tulang kat situ kecik je, masalah jantung takleh nak meneran ke..or anak rapat sgt mmg doc tak kasi chance utk normal..

pasal nak berjuang bf tu..yes, kene ada ilmu. if tak, mmg kecundang. tapi sy dulu masa rafiq bfkan dia with zero knowledge. as i wish, just nak bfkan anak masa pregnant lagi..tapi sib baik tak kecundang..yakin pada Allah..mintala pada Dia kan..alhamdulillah nyusukan dia smapai kandungan adik dalam perot 39 minggu..then sambung balik kongsi susu ngan adik dia for 2 months..then terpaksa distopkan!

oh ya pasal tanderm nursing..kene ada kekuatan fizikal. bkn mental sahaja tapi fizikal juga. sbb kita akans stress, penat. sian si adik..if si abang dah 2 tahun lebih. sy rasa takyah la kot kongsi2 susu ni..mmg penattt sgt2 badan..nak jaga diri dalam pantang lagi..nak bertekak ngan si abang yg tak sudah2 nak susu lagi..sian si adik struggling nak menetek..

oppss panjang lak..
ape2 pon if awak nak merasa tanderm nursing tu camna..just teruskan je..ehehhe but serius, mmg penat!

semoga selamt semuanya ye..mcm dah buat posting kat sini ahahahah

daaaaaa

kayzie said...

wida: itu la pasal..yg ke 2, cek up pun sll ponteng..huhu

kak rose: thanks..suka komen akak..btol tu, sure penat, skrg tgh preggy pun penat kl dia neneng lama2..cuma hopefully, dia takde la neneng sekerap adiknya, setakat sekali 2 cukup..huhu..ilmu n tekad sama pntg kan kak?kl dah bnyk ilmu tp tak nekad pun leh gagal..just sdikit advice dr yg bukan pakar (me)..hehe..coz sy sgt2 sedey kalo tgk ibu2 kasi susu btol kat anak even still dlm pntang..:)

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

dear..akak dulu pon camtu harap2 dia tak kerap nenen..but 100% tidak..dia lagi nak nenen. cam dengki la kan..tu kan hak dia before dis tup2 ade lak org lain rampas takhta..ahaha

masa tu rafiq dah 2 tahun 2 bulan..alhamdulillah la dia dah reti skit2 if kita cakap2 elok2 tapi time dia dtg nak jugakkkk abisla ngan ibu2 jd singa ahahaha

:: Mrs.Eady :: said...

ohhh rindu kamu!

Ummi Ummair said...

kayzie, akak pn x buat apa2 psediaan lg. td pi klinik doc dh pesan suruh get ready beg baby dlm keta. yelah..mentang2 br 29 mggu, buat2 lupa.. :)
setakat ni xde lg perasaan takut nk bsalin, tp x tahulah dh msuk 8 bln nnti..huhu

akak doakan kayzie blh bersalin normal

lynnezz said...

hai imah..kenal kak linda lg ke?klinda silent reader blog imah..hehe..klinda dulu anak 1st ceaser jugak..pastu si kakak br 11 bulan pregnant lg..alhamdulillah dpt bersalin normal utk yg kedua ni :) yg penting bykkan bergerak ms pregnant ni n doa byk2 semoga dipermudahkan ms bersalin nt..

kayzie said...

ummi ummair: org debar sbb tkut kena csar lg..huhu..org doa bnyk2 hrp2 kali ni ad chance normal..hehe..tp org redha jek dgn apa yg Allah tntukan nnt..:)
kak linda: mstilah igt..hehe..bb kak linda yg 1st dlu csar sbb apa?rmai jugak kwn2 yg leh nrmal pas csar 1st bb..hope leh join da club..hehe..

mamaNoriz said...

actually susu skang dah slow sket tau sbb zat byk teralih ke baby kan, tapi bile dah bersalin nanti...susu laju semula dan confirm Faris confuse sbb dia kena cepat2 hisap pastu leh share pulak dgn adik dia...hehehe, mcm Rayyan dulu lah

sweetlavender86 said...

pam then bgi faris minum dlm botol la.adam klu tnye nk kopek x?die malu2.dah 2thn die dah rase besar n segan sbb dah ade adik.haha..siap ckp ni untuk adik.hehe.kak kayzie klu dah 2thn lebih boleh lgi ke bgi die susu bdn.klu budak dah pndai ckp sedap la susu mak.xbleh bgi lg kan.sbb die dah pndai tau sedap ke x..xtau la betul ke x.dgr org ckp je

maya amir said...

lame tak dtg sini..terus hah? dah 8 bulan dah..hehehe..time really flies..baby pun tak sabar nak say hello to world:)take care dear...

kayzie said...

zura: faris ni nak neneng bkn sbb lapar susu, tp sesaja dia nak bergayut mcm kbiasaan..org lg suka aggap bg tuk puaskan kperluan emosi dia,dia suka nk menepek ngn ibu dia..huhu..sal susu pas 2 thun tu sll gak org dgr sampai ad yg kata haram,tp dlm pama dh penah kuar isu ni..BOLEH je nak nyusu anak after 2yo..sbb susukan shingga 2 thun tu adlh tempoh optimum,bkn mnimum or maximum..means tak salah tak nyusu shgga 2thun, dan kalo nak nyusu lbh 2 thun pun tak slh..:-)

Ummi Raid said...

Harap dapat dikongsi bersama. Set Pengurusan Uri Ummi raid.
http://ummiraid.blogspot.com/

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright © 2012 Reserved to Kayzie
Design by Cik Kumbang