Thursday, May 10, 2012

Posisi Semasa Pelahiran


Salam..

Waktu pregnant kan Faris tak de la beria amik tau or menggali ilmu tentang nak deliver ni kan..coz bajet sume orang merasa benda yang berlainan, so ibu just berpegang kepada 'wait n feel'..haha..rupanya, susah jugak nk melahirkan baby, dan banyak juga yang perlu kita tahu sebelum menyerah diri ke hospital..**dulu sibuk menggali ilmu sal penyusuan jerk..hehe..

Kali ni rajin lak mencari ilmu sal labor..Posisi semasa pelahiran, ubat tahan sakit, kesan induce, cara mengurangkan sakit kontraksi..banyak rupanya perkara yang boleh di pelajari (terasa cam dah sampai suku jalan tuk jadi doktor..haha). Of course implementation tu tak berapa pasti lagi, coz mungkin bila dah sakit semua ilmu berteraburan di udara..haha..sebab itulah pentingnya suami or pendamping semasa pelahiran..Kalau dalam babycentre siap di ajarnya supaya ada 'birth list'.. So peneman leh take over tuk buat keputusan bagi pihak ibu apabila di saat genting..hehe

ok..dah mengarut banyak..sebenarnya just nak share pic yang ibu dapat dari mr google..posisi semasa pelahiran yang boleh membantu mengurangkan rasa sakit kontraksi dan mepercepatkan proses pelahiran..insyaALLAH..semua posisi dalam pic ni menggalakkan kita untuk tidak berbaring



hah..yang mana pilihan korang..di galakkan untuk tidak berbaring k supaya graviti dapat membantu mempercepatkan pelahiran. Kalau menurut artikel dalam babycentre (kalau ibu yg tulis sesaja kompem org tak caya..haha), berbaring mengakibatkan proses pelahiran memakan masa yang lebih panjang, kurang efektif dan sakit..

Bagi ibu yang mengalami sakit belakang semasa kontraksi, itu kemungkinan kerana bayi berada dalam posisi posterior iaitu muka bayi mengadap ke perut ibu (sepatutnya muka bayi mengadap ke belakang badan ibu aka anterior), so posisi kneeling adalah yang terbaik supaya dapat mengubah posisi bayi dari posterior kepada anterior..

Semoga pic tuh membantu, dan rajinkan lah diri untuk google dengan lebih lanjut..hehe..atau google je babycentre.com.my..bukan sahaja untuk ibu yang bakal melahirkan, info tentang penjagaan anak pun ada k..adioss

Wassalam...

**masih tertunggu-tunggu surprise dari baby...:)

erkk..pesal post ibu nih duk dalam 1 perenggan ek???sorry korang..tabahkan hati membaca sementara saya mencari solusinya...

5 comments:

mamaNoriz said...

klu kat overseas sana, bersalin dlm air pun ada...rilek je baring dlm bathtub tunggu bukak jalan...hehe

kayzie said...

water birthing tu dh ad kat mesia kak..angkasawan kita tu kan,wife dia bersalin dlm air..kat web bb centre tu ad tnjuk vid ibu yg lahirkan anak dlm posisi berdiri,kl tak slh kat hosp di kL..huhu..tp kbnykan hosp still dgn cr baring,cuma mgkin posisi ni kita leh praktik sementara nk tggu msuk bilik brsalin tu kot..huhu

maya amir said...

akak baca entry yg bawah dgn yang ni, akak plak berdebar.. all the best kayzie..insya Allah sumenye akan selamat:)

cik_ah82 said...

tahniah kz dah selamat bersalin..:).selamat berpantang dan happy bf!

wahida said...

bersalin berdiri? ish, mcm seriau pulak aku..takut baby jatuh doc tak sempat sambut...huhu...

Related Posts with Thumbnails
 

Copyright © 2012 Reserved to Kayzie
Design by Cik Kumbang