Wednesday, April 28, 2010

iM a woRKing moTHer

young, hot n modern mum (sim, 2010)
supermon (shahida,2010)

itu kata2 peransang dari kawan2 ibu..hot tu maybe ada keraguan sikit..tapi kalo nk perasan sekali sekala apa salahnye kan??huhu
rutin utama sekarang adalah memastikan stok susu yang mencukupi untuk anak ibu...sebelum start kerja hari tu ibu risau gila kalau tak cukup susu simpanan tuk faris..hari ahad..ibu baru ada kira-kira 12oz dalam simpanan..siap nangis lagi ngadu ngan ayah..takut tak cukup n terpaksa kasi susu formula..tapi ayah tetap sokong ibu n beri kata-kata peransang yang membantu ibu kuatkan semangat..huuhu..ahad sebelum bekerja ibu bangun setiap 2jam tuk pam susu..kadang-kadang terpaksa pangku faris sambil mengepam coz waktu ibu bangun tuk mengepam faris pun terjaga nak neneng..alhamdulillah setiap 2jam tu paling sikit ibu dapat 2oz..walaupun esok dah kena kerja tapi terpaksa la ibu korbankan waktu tidur ibu..bila di ofis pun still dengan aktiviti mengepam..tapi takde la sampai 2jam sekali..sesi pagi pukul 10 dan sesi petang pukul 3..tengah hari ibu akan balik dan kadang-kadang direct feeding faris..alhamdulillah hasil dorongan ayah..semalam sahaja ibu dah dapat kumpulkan 18botol 2oz tu..keperluan faris sekarang (memandangkan faris tak berapa nak minum botol) 5 btol x 2oz tuk sehari..kiranya ibu di landasan yang selamat..

i'ALLAH ibu akan usaha selagi termampu..kalau boleh nak simpan sebanyak mana yang mampu..chaiyukkkk..hehe...

p/s..teringin nak letak pics stok ebm tuh..tapi malu lak..huhu

3 comments:

||kiena|| said...

Ziyaad Ilhaam minum 4oz sekali minum every 2-3 hrs... Akak slalu bg 4 bottles, itu pon mak akak da bising klu 630 akak tak kluar ofis lg... Hahaha ... Mlm mmg bnyk susu, so dat's d best time utk buat stok EBM, tp tuh pon akak da mls bangun, just bgun for BF, tuh pon siap tutup mata lg,hahaha ... Alhamdulillah skrg bby pon da tdo lama waktu mlm... Yeay!

kayzie said...

4oz ek kak..bnyk ziyaad mnum ek..bgus nye,ptut la cpt babam..hehe..faris tak brapa nak mnum botol lg kak..dia sll tolak2 n kdng2 smpai taknk buka mlut smbil ngis2..kdng2 dia gigit jek puting tuh..sbb tu smpai skrg tak mnum bnyk..lunch hour org blik umah susukan dia..kalo direct dia mnum bnyk..akak wat bnyk stok..smalam ad keluarkan susu dr fridge yg 27hb,tp susu tu mcm berbau masam..isau lak tkut sume yg len pun msam..faris pun dah krng bgun mlm skrg.sll bgun kul12 n sekali ms tgh mlm..tp kul6.30 dah bgun..huhu..

kayzie said...
This comment has been removed by the author.
Related Posts with Thumbnails
 

Copyright © 2012 Reserved to Kayzie
Design by Cik Kumbang